Jobb X logo
Jobb X logo

La resultater tale for deg

 

Jonathan Castro startet som malersvenn, fortsatte som musiker, og er i dag teateraktuell med forestillingen Blokk til blokk. – Tålmodighet er det viktigste i verden, sier han.

FOTO: Samir Madad

 

 – Jeg pleier å si til ungdom jeg møter at man må gjøre det beste ut av det man har. Det er mange som vil nå målet med en gang, og det er fint å ha drømmer, men man må bygge seg opp steg for steg. Dette gjelder uansett hva det er du driver med. Tålmodighet er det viktigste i verden. Du må jobbe og være et godt menneske, og når du ser en mulighet må du ta den, sier Jonathan Castro og legger til:

– Hvis du må ta deg en jobb som du egentlig ikke vil ha for å holde det gående, må du gjøre det.

33 åringen fra Haugenstua vet godt hva han snakker om. De siste 15 årene har han jobbet som malersvenn, grunnlegger av det nasjonale musikktilbudet Studio 101, rapper, og ungdomsarbeider på Agenda X. Han har jobbet på lager, som avisbud for Aftenposten, og er nå aktuell med teaterstykket Blokk til blokk på Oslo Nye teater. I tillegg arrangerer han konserter og events på frilansbasis. Hvordan han kom dit? For Castro gikk veien til gjennom andrevalget på videregående, via en karriere som malersvenn, til å sakte men sikkert realisere sitt endelige mål: å drive med musikk.

– Det var viktig for meg å ha en jobb og samtidig bevare drømmene mine. Jeg visste tidlig at det var kultur og musikk var min vei, men visste ikke helt hvordan jeg skulle komme dit. Etter hvert så jeg veien klarere- jeg begynte å spille inn musikk da jeg var 19 år gammel. Da jeg først begynte med dette, og oppsøkte de relevante miljøene, ble jeg tatt under vingene av en av Norges største rappere på den tiden. Jeg ble kjent med folk, og kom i kontakt med Axel fra Equicez som inspirerte meg til å være den jeg er, og være stolt av der er fra, og jeg fikk være med på konserter og andre ting, forteller Castro

Han startet han sin egen rapgruppe, ved siden av jobb, men skjønte etter hvert at han trivdes bedre med å koordinere, trekke i tråder og være manager, og gjennom dette løfte unge mennesker som ønsker å drive med musikk:

Jeg tror det handler om å tørre å satse på det man vil. Er det noe du vil, eller noe du har lyst til å gjøre, skal du gjøre det.

– I min bydel var jeg vitne til at fritidstilbudene ble færre og færre, og at mange var arbeidsledige. Det ble tydelig for meg at ungdom har behov for gode rollemodeller og gode tilbud. Jeg følte at jeg var nødt til å gjøre noe, og åpnet hiphop 101- et musikkstudio der ungdom kunne få spille inn musikk og utvikle sine ferdigheter. Samtidig er det et mål for meg at man skal ta ungdomsmusikk mer på alvor, sier Castro.

– Hvordan finner man sin egen vei?

– Selv har jeg alltid vært veldig bestemt på hva jeg vil, stoler på egne valg, og legger mine egne premisser. Jeg føler at jeg har kommet dit jeg vil være, og vil fortsette å utvikle meg. Jeg står på og vil gjerne inspirere andre til å gjøre det samme. Jeg kan bare snakke av egen erfaring. Jeg hadde interesse for musikk, og fulgte det. Jeg tror det handler om å tørre å satse på det man vil. Er det noe du vil, eller noe du har lyst til å gjøre, skal du gjøre det. Følg ditt instinkt, følg deg selv og ikke vær redd for å drømme, avslutter Castro.

Jonathan Castros beste jobbtips: 

  • La resultater tale for deg.
  • Vær tålmodig og gjør det beste ut av hvert steg, og legg bort innstillingen om at ting er vanskelig. Det er hvordan du ser på ting som avgjør hvordan ting blir.
  • Bruk nettverket ditt, og la folk få vite at du vil ha en jobb. Jeg har alltid brukt nettverket mitt og aldri vært redd for å lete og spørre etter jobber. Det har hjulpet meg med å få jobb.
  • Vil du virkelig ha en jobb, får du en jobb. Det er mange veier dit- du må bare ikke være redd for å prøve.
  • Jeg har mistet motet mange ganger. Livet er sånn, men du må børste det av deg og gå videre, for det ordner seg.