Jobb X logo
Jobb X logo

Fokuser på det du får til

 

 

Da Helge Bharat Johnsen var 14 år fikk han sin første jobb som vaskehjelp på Narvesen i hjembygda Stryn. I dag eier og leder han konsulentfirmaet Innovation Support AS.- Du trenger ikke være stiv og akademisk for å være leder, sier han.

Helge Bharat Johnsen vokste hovedsakelig opp i Stryn i Sogn og Fjordane, en liten bygd med om lag 7000 innbyggere.  Etter hvert fant jeg ut at jeg ville studere Hotell og næring, med mål om å starte en av verdens beste restauranter på sikt:

-På det tidspunktet følte jeg meg ganske sikker på at det var dette jeg ville gjøre, men etter en stund fant jeg ut at det ikke var noe for meg likevel, forteller Helge.

Etter et år med allmenn påbygning i Måløy gikk ferden via militæret, og videre til Oslo og BI, der Helge begynte på en bachelorgrad i entreprenørskap:

-Jeg trivdes veldig godt på skolen, men var på ingen måte noen a-student. Jeg har aldri vært så glad i å lese til eksamen og slikt, sier Helge.

Et av fagene Helge hadde på skolen gikk ut på å utarbeide og presentere en forretningside for allerede etablerte grundere. Helges gruppe gjorde det bra, og like etterpå ble han oppringt av seriegrunder Bjørn Haugland, som blant annet har bygget opp Confirmit:

– Han ville gjerne at jeg skulle jobbe for ham, og det syns jeg var veldig hyggelig. Av han lærte jeg at man ikke trenger å være stiv, teoretisk og akademisk for å få til ting. Han er en fargerik type som har fått til ting, og dette gjorde meg tryggere på at jeg kunne være meg selv. Jeg har aldri vært noe skolelys, jeg er mer kreativ og liker å prate med mennesker, forteller Helge.

Startet for seg selv

Erfaringene Helge fikk fra samarbeidet med Bjørn Haugland kom godt med da han i 2012 bestemte seg for å etablere sin egen bedrift. Innovation Support AS, et kompetansehus for å hjelpe nyutdannede til å få en start på karrieren. I dag lever han av å hjelpe unge, både med og uten formell kompetanse, ut i spennende jobber:

– Jeg har erfart selv at det kan være ekstremt vanskelig å få seg jobb når man er nyutdannet, særlig hvis man ikke har så mye arbeidserfaring. Det sliter på den mentale helsen til folk. Dessuten har utdanningsnivået i befolkningen høyere enn noen gang før. En bachelorgrad er nærmest det nye videregående, sier han.

Helge tror det er viktig å ikke ha for høye krav når man søker sin første jobb. Det viktigste er å få relevant erfaring:

– Målet vårt er å få folk til å forstå at man må brette opp armene, og sette i gang. Alle starter et sted. Hos oss er det viktig å finne ut av hvem du er, hva du kan, og hvilken retning du ønsker å fortsette i. Hos oss får du erfaring og mulighet til å bygge CV i løpet av ett eller to år. Mange av de som har vært hos oss har gått videre i veldig spennende jobber, avslutter Helge.

Fem tips:

  • Sett deg både kortsiktige og langsiktige mål, råder han.
  • Ikke regn med å få drømmejobben med det samme- alle må starte et sted.
  • Vær deg selv, og vær god mot kollegaene dine.
  • Jobb med overbevisninger om deg selv- negative overbevisninger er begrensende.
  • Fokuser på det du får til og det du vil, fremfor det du ikke får til.