Jobb X logo
Jobb X logo

HVORDAN SKRIVE SØKNAD

Søknaden er motivasjonsbrevet når du søker jobb. En søknad skal være kort og presis (en A4-side) og svare på det som spørres etter i jobbannonsen. Fokuser på hva du kan tilby i jobben, og hvorfor du søker. Her finner du noen tips til hva du bør ha med i en søknad:

 

Last NED MAL

HVORDAN SKRIVE CV

En CV skal inneholde informasjon om deg, inkludert utdanning, arbeidserfaring, kurs, sertifiseringer og fritidsinteresser. Dette bør du ha med i en CV:

Last ned MAL

INTERVJUTRENING

Før et jobbintervju er det nyttig å tenke over hva som er din viktigste kompetanse, hva du kan bidra med på den aktuelle arbeidsplassen, og hvordan du på best mulig måte kan presentere dette for en arbeidsgiver.

Det er viktig at du kommer presis, kler deg ordentlig, er bevisst på hvordan du oppfører deg under intervjuet og svarer utfyllende og ærlig på spørsmålene du får. Førsteinntrykket har mye å si – tenk på dette både når du forbereder deg, og under selve intervjuet. Her er noen spørsmål som er vanlig å få under et jobbintervju:

Last ned MAL

 

Hva slags jobb vil du ha?

Er det noe spesielt du brenner for, som du kunne tenke deg å studere eller jobbe med senere? Tenk over om det er ledige jobber som kan gi deg nyttig erfaring til dine fremtidige planer.

Nettverk

I Norge går mer enn 70 prosent av jobber rettet mot unge gjennom nettverk. Derfor er det viktig at du forteller alle at du har lyst på jobb. Kanskje det er noen som trenger en ny ansatt akkurat nå?

Formell jobbsøking

Du bør alltid ha en oppdatert CV du kan sende ut på kort varsel. Det er også viktig å kunne vise arbeidsgiver hvorfor du bør få jobben. Dette gjør du ved å skrive en god søknad med tydelig vekt på din motivasjon for jobben, dine erfaringer og egenskaper.

Fritidsaktiviteter

Å være engasjert i organisasjoner, klubber eller frivillig arbeid på fritiden er både morsomt, sosialt og gir deg nyttige erfaringer du kan ta med deg inn i arbeidslivet. Husk å alltid be om en attest fra det stedet du har jobbet frivillig eller vært medlem. Det ser veldig bra ut på CV-en at du har engasjert deg i noe på fritiden.

 

HER SØKER DU JOBB

I dag legges de aller fleste ledige stillinger ut på ulike sider for jobbsøking på internett. Under finner du noen av de mest brukte sidene for jobbsøking i Norge. Hvis du allerede har funnet en bedrift du ønsker å jobbe for, så kan du også gå direkte inn på bedriftens nettside og se om de har ledige stillinger. Kanskje det er her du finner drømmejobben!

Nav.no

NAV.no er kanskje den mest kjente av alle søkemotorene. NAV har gode sider med mye informasjon. https://tjenester.nav.no/stillinger/

Finn.no

Finn.no jobb er en av landets største jobbdatabaser.
https://www.finn.no/job/browse.html

INKLUDI.no

Jobbportal som henvender seg spesifikt til arbeidssøkere med innvandrer og minoritetsbakgrunn. http://inkludi.no